Mit Rackhosting

SaltStack – nyt administrativt tool i Rackhosting

Vi har siden i sommer været undervejs med et nyt administrativt værktøj i relation til strømlining af vores kunders virtuelle maskiner og miljøer. Say hello to SaltStack..

Hvad er SaltStack?

Saltstack – eller bare ”Salt" som systemet også tit omtales - er en centraliseret applikation der samler vores automatiserings-, management- og monitoreringsfunktioner. Ved hjælp af SaltStack er det muligt at installere og konfigurere software fra én central enhed og efterfølgende afvikle et vilkårligt antal konfigurationskommandoer fra centralt hold. Det optimerer i høj grad den daglige drift med bedre sikkerhed og lang en række nye muligheder.  

SaltStack er en licensfri software, der blev skabt af udvikleren Thomas S. Hatch. SaltStack fik fra første den tidlige begyndelse stor opmærksomhed på DevOps communitiet GitHub. Softwaren blev første gang lanceret til den brede offentlighed i 2011. 

I september 2020 blev SaltStack opkøbt af VMware, som er den hypervisor/virtualiseringsplatform som Rackhosting benytter, med det sigte at udvide funktionalitet inden for automatisering for hhv. software, netværk og infrastruktur. 

SaltStack Vs. andre systemer 

For det første er SaltStack licensfri Open Source og profiterer derfor udviklingsmæssigt af den enorme mængde udviklere og communities, der bidrager til den forsatte udvikling af SaltStack. Systemet er let at installere, og brugeren/administratoren opnår hurtigt parallel kontrol over serverne  miljøet –og det værende sig både i eget miljø eller i et cloudbaseret miljø. 

SaltStack adskiller sig fra tilsvarende systemer (f.eks. Terraform ell. Puppet) ved, at være mere alsidig når det kommer til applikationsfeatures, men også ved at være afvikle med høje hastigheder. Principperne for disse typer administrations-systemer er dog det samme. Via en centraliseret server styrer og definerer serveradministratoren konfigurationen af andre servere/klienter i netværket.  

Kommunikationen mellem servere og klienter foretages med SaltStack ZeroMQ - en teknologi, der muliggør datatransport med høje hastigheder. Alle overførsler beskyttes med symmetrisk AES kryptering. Selve konfigurationen med SaltStack foretages i YAML format, hvilket sikrer gengivelse af struktureret data i et sekventielt format. Programmeringssproget Python muliggør derfra kombination til de mange SaltStack kommandoer til konfiguration af de tilknyttede servere og klienter. 

Hvordan fungerer SaltStack?

SaltStack fungerer på baggrund af ”Busses”, som føromtalte ZeroMQ, SSH eller Proxy Minion, hvor ”Salt Masteren” fordeler kommandoer til Salt Minions. Sidstnævnte aktiveres med individuelle nøgler, som tildeles af Salt Masteren ifm. konfigurationen. Kommunikationen er herfra krypteret. 

Hvis du eksempelvis skal konfigurere en softwareapplikation, giver du en given kommando til Salt Master, som videredistribuerer kommandoen til alle Salt Minions. Softwareapplikationen konfigureres på den måde automatisk på tværs af alle relevante enheder i miljøet. 

Arkitekturen i SaltStack - modulær og fleksibel

 

SaltStack er til fordel for vores kunder

Som beskrevet sørger Saltstack altså for, at diverse applikationer og konfigurationer er strømlinede på tværs af servere, for at sikre optimal og konsistent performance. 

Unikke og individuelle behov kan dækkes på tværs af ethvert miljø, værende Windows, Linux, BSD, firewalls og switche med SNMP/HTTP muligheder. Hvis der er et API - så kan SaltStack interagere med det!

Basale ændringer, såsom udvidelse af disk, kan ske centralt ved hjælp af ”Salt Beacons”.  Eksempel: 

To Salt beacons opsættes

  • Beacon1 – Trigger ved 10% disk ledig 
  • Beacon2 – Trigger ved 1% disk ledig 

Når Beacon1 aktiveres, oprettes der en serviceticket til vores kunde, som kan godkende eller afvise en automatisk udvidelse af disken. Accepteres denne udvidelse, vil Salt udvide disken i VMware (eller lign. Hypervisor) og efterfølgende udvide disken i den virtuelle maskine. 

Når vi hen til Beacon2, så udvides disken automatisk uden kundens accept, for at sikre kundens kontinuerlige drift. 

Hvorfor har vi valgt SaltStack i Rackhosting? 

Rackhosting har valgt at benytte SaltStack for at lette administrationen og strømline kundernes maskiner og miljøer. På kort tid kan Rackhosting modificere enkelte servere eller et helt miljø efter en kundes ønske. Installation af antivirus, overvågningsagenter, patches m.v. eller automatisk udførsel af jobs/scripts ifbm. kendte mønstre. 

Ny teknologi, drevet af kundefokus 

Implementering af SaltStack af blot en af en række nye tiltag og initiativer i Rackhosting. Vi moderniserer løbende vores teknologiske udgangspunkt, med det sigte at levere Danmarks bedste hostingprodukt med fokus på hastighed, stabilitet og altid nærværende og direkte support, uden ventetid. 

 

Postet i:
Ring for en uforpligtende snak

Tlf 70 22 33 04

info@rackhosting.com

Rackhosting ApS, CVR 15777176
Spotorno Allé 12, 2 th, 2630 Taastrup

Copyright © 2000-2023 Rackhosting ApS. Alle rettigheder er forbeholdt. 

cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram